Relatii Parinti Adoslescenti

Relatia dintre parinti si adolescenti

Autor: Psiholog clinician-Psihoterapeut Adina MORARU

Ca adolescent, este foarte important sa te mentii pe o linie dreapta, adica sa ai grija sa mentii controlul comportamentului sub imperiul diverselor tentatii, sau sa stii sa spui NU influentelor negative ale anturajului.

Aici intervine parintele, care trebuie sa fie suportul constant al adolescentului si care va veghea mentinerea, modelarea comportamentului copilului sau. Nu este vorba de un control continuu, sufocant si stresant, ci mai degraba de o supraveghere din umbra, de o anumita grija, multa rabdare si munca de convingere asupra a ceea ar fi bine sa faca sau cum sa se comporte un copil.

Adolescentii au nevoie de sprijinul neconditionat al parintilor

Adolescentul are nevoie de incredere in el insusi, de increderea parintilor in resursele sale si, mai ales, de afectiunea si dragostea lor. Este vorba despre o educatie puternica si bine inradacinata, ce trebuie oferita unui copil incepand din copilarie, pubertate si continuata in adolescenta, varsta framantarilor, a entuziasmului, a cristalizarii relatiilor de prietenie si iubire. Adolescentul traverseaza astazi pretutindeni o lume tulburata de non-valori, provocari, incertitudini. Ca sa stii unde este dreapta, mai intai trebuie sa stii unde este stanga, ca sa stii ce sunt non-valorile, mai intai trebuie sa-ti definesti valorile. Dar despre valori vom vorbi intr-un articol viitor.

Problemele predominante ale adolescentilor: prietenia si dragostea

Problemele preponderente ale adolescentilor sunt prietenia si dragostea, situatia la invatatura si orientarea vocationala, problemele de comportament, conflictele cu parintii date de dorinta adolescentilor de a-si afirma personalitatea si a deveni independenti, fumatul, cheltuirea in exces a banilor pe telefon si cluburi.

Exista si situatii mult mai complexe, asa cum ar fi depresia, anxietatea, insomnia, fobiile, tulburarile de comportament, cand adolescentii apeleaza la psiholog dupa ce au urmat un tratament medicamentos si nu au reusit sa-si reechilibreze personalitatea. Cazuistica tulburarilor este foarte complexa si specifica de la caz la caz, se stie ca fiecare personalitate este unica si, prin urmare, la fel si cauzele si modul de manifestare ale acesteia.

Comunicarea deficitara si controlul excesiv, principalele greseli ale parintilor

Comunicarea dintre parinti si adolescent este o conditie foarte importanta a relationarii si a formarii personalitatii. O buna comunicare nu inseamna ca adolescentul sa-l asculte pe parinte fara a scoate un cuvant, sau sa se conformeze de fiecare data doar tinand cont de ierarhia rolurilor, ci a experimenta exprimarea libera pentru a se face inteles, a se descarca atunci cand este trist, a invata din greseli, a impartasi emotii. A fi lasat sa comunici jignitor, agresiv la adresa parintilor sau semenilor, iarasi nu este bine. Aceasta nu este o buna comunicare, nici autonomie sau libertate, ci o conduita verbala negativa care, mai devreme sau mai tarziu, va fi sanctionata de societate. In asemenea situatii, rolul educativ al familiei va trebui sa-si spuna cuvantul, intr-o mare masura, ea este cea care ghideaza adolescentul.

Printre cele mai frecvente greseli facute de catre parinti, putem enumera:

Comunicarea disfunctionala (lipsa calitatii acesteia, autoritara, agresiva, violenta);
Controlul excesiv;
Criza de timp a familiei, in special a parintilor care petrec foarte mult timp la serviciu face ca acestia sa nu comunice cu proprii copii;
Necunoasterea si neintelegerea sufletului si ale nevoilor adolescentilor;
Oferirea de bani si bunuri in absenta petrecerii timpului cu adolescentii, ca o compensare pentru acest deficit;
Mentalitatile invechite sau inflexibile;
Prejudecatile sau modelul personal pe care adolescentii il observa si il reproduc.
Prietenia si increderea parintilor

Parintele trebuie sa se autoeduce, deoarece nu exista o scoala de a deveni un parinte bun si invata pe masura ce-si joaca rolul parental ca el poate fi cel mai bun prieten ascultand copilul cu intelegere, comunicand cu el. Iar atunci cand copilul greseste, este de dorit ca in loc sa-l critice excesiv, sa-l ajute pentru a gasi solutii la probleme. Se stie ca pentru orice problema exista o solutie. Criticile excesive aduse adolescentului il pot determina sa se ascunda pe viitor, sa nu mai fie sincer cu familia si sa nu-si mai dezvaluie sufletul in situatii dificile. Sa fii prieten cu copilul tau nu inseamna sa te lasi condus de el.

Responsabilitatea si spiritul de initiativa

In cadrul familiei, insusirea responsabilitatilor individuale sunt incurajate de catre parinti prin trasarea sarcinilor si asumarea lor de catre adolescenti. Parintii vor incuraja initiativele copiilor atunci cand acestea merita a fi puse in practica.

Adolescentul invata zilnic in anumite feluri de la diferite persoane. El invata adesea, fiind atent la ceea ce fac parintii si mai putin din ceea ce spun acestia. Tocmai de aceea, este important ca si parintii adolescentului sa faca ceea ce ei predica.

Care este rolul anturajului in viata adolescentului?

Anturajul are un rol foarte important in formarea personalitatii adolescentilor, deoarece ei tind sa invete si sa-i imite pe cei de aceeasi varsta, luandu-i ca model. Atunci cand familia este absenta din viata adolescentului, anturajul este cel care asculta, intelege si securizeaza, joaca rolul de „familie”. Anturajul poate sa influenteze adolescentul atat pozitiv, cat si negativ. Aceasta depinde de principiile si valorile adolescentilor. In cazul in care acestea au fost bine internalizate, adolescentul poate sa discearna si sa ia propriile decizii.

Ce ne recomanda specialistul?

Pentru parinti, sfatul este acela de a fi aproape de copii, sa invete sa-i inteleaga si sa comunice eficient, sa le fie suport afectiv si instrumental in aceasta tumultoasa etapa din viata cand in contextul social actual sunt promovate preponderent non-valorile.

sursa: https://www.farmaciata.ro/dosar-medical/item/22110-relatia-dintre-parinti-si-adolescenti

0 răspunsuri

COMENTARII

Vrei să te alături discuțiilor noastre ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.