Leo Iorga Ager Press

Leo Iorga, la al treilea tratament la Nova Vita – „Fiecare zi e pretioasa”

Artistul Leo Iorga, internat la Centrul de Recuperare Medicală şi Sportivă a Spitalului Nova Vita din Târgu Mureş, a declarat miercuri, 28 ianuarie, pentru Agerpres, că în urma hemiparezei suferite în urmă cu un an este nerăbdător să urmeze procedurile de recuperare motorie, care să îi permită să meargă normal şi să poată coborî de pe scenă în rândul spectatorilor, aşa cum obişnuia înainte. „Sunt a treia oară aici, din păcate trebuie să stau fragmentat şi atunci rezultatele sigur că apar în timp. Odată ce am început concertele, imediat după operaţie, era indicat să stau la kinetoterapie mai mult. Acum aceasta e situaţia, îi mulţumesc lui Dumnezeu că există Centrul Nova Vita şi pot să fac recuperare aici cu domnul Hunor (kinetoterapeutul Naphegyi Hunor Istvan – n.r.) şi toată echipa de aici. Am avut hemipareză în urma afecţiunilor cerebrale – nici nu mai vreau să zic despre ele – la Bucureşti am o psihoterapeută, Adina Moraru, care mă ajută foarte mult, practic stabileşte echilibrul mental pentru că fără el degeaba faci orice, şi aici lucrez de două ori pe zi, intensiv. Dotarea şi priceperea kinetoterapeuţilor de aici este mult peste alte centre – am mai fost şi în alte locuri (…) Finalitatea unui proces de recuperare este complexă şi lungă, cred că va mai dura un an, însă Nova Vita e baza tratamentului de recuperare şi mai fac exerciţii şi în Bucureşti. Nerăbdarea mea este să umblu normal şi să pot coborî de pe scenă în public, aşa cum mi-e obiceiul”, a spus artistul.

„Sunt foarte bine îngrijit”

Leo Iorga a arătat că a venit la Târgu-Mureş în cârjă, îşi târa un picior, însă acum, în urma tratamentului de recuperare, a început să capete încredere în el şi meargă fără sprijin. „Aici am venit în cârjă, cu piciorul târât după mine şi acum umblu şi încerc să corectez mersul cât se poate de fiziologic, aşa se spune. După a treia procedură mă simt puţin obosit, dar sunt foarte bine îngrijit. Sincer, nu e uşor, însă este esenţial şi le transmit tuturor celor care au avut orice afecţiune motrică faptul că e nevoie de recuperare. Eu am neglijat o perioadă lucrul acesta – nu zic că trag ponoasele, pentru că sunt recuperabile, dar durata de recuperare se prelungeşte. Cu cât amâni, cu atât se prelungeşte mai mult”, a susţinut Leo Iorga. Acesta a spus că, din fericire, boala nu i-a afectat cariera, pentru că a cântat stând pe scaun, alături de colegii săi din Trupa PACT, Adrian Ordean, Alexandru Ardelean, Răzvan Gorcinski şi Marian Mihăilescu şi că doreşte acum să lase în urmă toate problemele care i-au cauzat boala. „Scaunul a rămas ca şi element de decor. Îl folosesc încă, e normal, am şapte-opt luni de la intervenţia chirurgicală şi mai simt nevoia să stau aşezat, se mai întâmplă să mai am încordări pe partea dreaptă. Sunt mulţi colegi de breaslă care au trecut prin evenimente de genul acesta. I-am sunat să îi întreb şi toţi au zis „stai liniştit, răbdare, că dacă n-ai răbdare …”. Psihoterapeuta mea m-a învăţat – poate că am descoperit împreună, pentru că a trebuit să îi descriu întregul tablou medical şi sentimental – că şocul emoţional este cel care declanşează preponderent bolile grave, dar că există un principiu potrivit căruia „creierul face, creierul vindecă”. Şi atunci în momentul în care există această ecuaţie în cap, eu pot să mă vindec. Pe de altă parte am mai învăţat că în viaţă mai exist şi eu, nu numai ceilalţi. Dacă omul conştientizează că el e cel mai important în viaţa lui, aşa cum scrie şi în Biblie, iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi, ori dacă nu ştii să te iubeşti pe tine însuţi – fără a fi narcisist, egoist sau îngâmfat – nu ştii nici cum să îţi iubeşti aproapele”, a susţinut Iorga. „Fiecare zi e preţioasă”

Artistul a precizat că în ultimii ani a suferit mai multe şocuri emoţionale, cum ar fi pierderea unor colegi, însă cel mai tare l-au afectat faptul că a fost dat afară din Compact, dar şi schimbările din viaţa personală survenite în urmă cu doi ani. „Am avut nişte tensiuni mentale aproape de nebunie şi le-am controlat cu greu. Atunci a apărut boala mea şi abia atunci, treptat, le-am lăsat pe planul doi (…) Mai am de lucru, în boala aceasta nu poţi să spui că totul este rezolvat, fiecare zi e preţioasă, fiecare lună, fiecare an. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am avut norocul şi şansa să întâlnesc profesionişti în România, iar concluzia este că foarte important e să accepţi starea pe care o ai, dacă te contrazici şi lupţi împotriva unei stări, pierzi (…) Mulţumesc lui Dumnezeu să fiu ajutat de medici, de prieteni, de Gigi Becali, asta e frumuseţea carierei noastre. Dacă lumea îşi imaginează că noi câştigăm nu ştiu cât de mulţi bani … am fost foarte entuziasmat când am aflat de la alţii, de prin presă, cât câştig şi n-ar fi fost rău să câştig atâta, dar probabil că se referea la toată trupa şi au înţeles greşit”, a precizat artistul. Leo Iorga a spus că deşi urmează şedinţe de recuperare, nu va renunţa la proiectele importante şi că în curând urmează filmarea unor videoclipuri alături de Trupa PACT, trupă care, încă de la înfiinţare, ar fi deranjat o serie de persoane din showbiz. „În primul rând vrem să filmăm cu Trupa PACT by Leo Iorga & Adrian Ordean nişte videoclipuri, cel puţin unul să fie mai elaborat, cu materialul pe care îl avem deja pe primul album, „Numărul 1” şi intrăm deja în producţia celui de-al doilea album, care e înregistrat deja. De la plecarea mea din trupa în care am fost şi până acum, este cea mai fructificată perioadă din punct de vedere al materialelor noi. Bineînţeles că hiturile noastre „Trenul pierdut”, „Să te gândeşti la mine” – deci jucăriile sunt la noi – cântăm exclusiv material compus de Adrian Ordean. Am mai auzit foşti colegi pe la televiziuni şi radiouri care contestă şi îmi pare rău că au ajuns la o asemenea josnicie. Noi ne vedem de treabă şi asta e situaţia în România. Trebuie să se obişnuiască şi ei cu ideea, nu să dea la gioale. Acest PACT este o înţelegere şi a deranjat multă lume această înţelegere între mine şi Adrian Ordean, pentru că a tulburat apele în muzica rock (…) Să fie sănătoşi, dar nu aşa se face succes. Acesta se face punând osul la treabă”, a mai arătat Iorga. Acesta a mai spus că a început să nu se mai gândească la răutăţile unora şi consideră că „sunt nişte karme care trebuie să plece, să te îndepărtezi de ele pentru că nu ajută pe nimeni, nici pe cei care le-au trimis, nici pe cei care le primesc, aşa că trebuie înlăturate şi mers înainte”.

Terapia, complexă din punct de vedere kinetic

Kinetoterapeutul lui Leo Iorga, Naphegyi Hunor Istvan, a declarat pentru Agerpres că primul contact cu artistul l-a avut anul trecut, când acesta prezenta un deficit motor accentuat, la piciorul drept şi că terapiile aplicate au fost încununate de succes. „Am reuşit să trecem destul de uşor de etapa de coordonare şi de stabilizare şi momentan suntem practic în etapa de abilitate. Mergem mai mult pe mişcări de fineţe, pe corectarea schemei de mers, deşi are un mers funcţional. Terapia este una complexă din punct de vedere kinetic, prima abordare este cu tehnicile clasice de kinetoterapie, pe care le completăm cu terapia Vojta, folosim foarte des terapia Tapping-ului, ne folosim de suportul tehnic din sală. Deci practic terapia cu feed-back vizual, ceea ce ne ajută foarte mult şi lucrăm tot corpul, atât membrul inferior, cât şi pentru membrul superior, pentru stabilizarea trunchiului. Încercăm să ne apropiem cât mai mult de schema fiziologică, schema normală”, a spus Naphegyi. Kinetoterapeutul consideră că evoluţia lui Leo Iorga este foarte bună, că în prima etapă au fost abordate elemente din terapia clasică, elemente de întindere, apoi o terapie pentru promovarea controlului, adică o stabilitate mai bună.

(Agerpres)

Sursa: http://www.zi-de-zi.ro/leo-iorga-la-al-treilea-tratament-la-nova-vita/

0 răspunsuri

COMENTARII

Vrei să te alături discuțiilor noastre ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.