Leo Iorga – Confesiuni despre încercări, credinţă, muzică şi public
Leo Iorga se află pentru a treia oară la Târgu-Mureş, pentru a continua tratamentul la Centrul de Recuperare Medicală şi Sportivă al Spitalului Nova Vita. Artistul a vorbit nu numai despre refacerea sănătăţii sale, ci şi despre muzică, public şi credinţă.
Artistul spune că urmează proceduri de recuperare într-un centru de excelenţă
Leo Iorga a trecut cu bine prin două încercări uriaşe în ultimii ani. A „păcălit” diagnostice grele şi a fost operat de o tumoră la plămân şi după câţiva ani, una pe creier. După ultima intervenţie chirurgicală, din luna mai 2014, a suferit o hemipareză. Leo Iorga a mai petrecut câteva perioade scurte de recuperare la Târgu-Mureş: „Auzisem de Centrul de Recuperare Medicală şi Sportivă al Spitalului Nova Vita, eu spun că este un centru de excelenţă în recuperare medicală şi sportivă. După intervenţia chirugicală mi-a făcut mare plăcere să merg şi să cânt, şi aşa întârziasem 2-3 concerte, aşa că la 2 săptămâni după operaţie am fost deja pe scenă. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că am putut face acest lucru (să meargă să concerteze – n.r.). Toate etapele prin care am trecut au fost în România. Şi am putut ieşi la rampă chiar şi cu mersul acesta defectuos. Aş avea nevoie de o perioadă mai mare de recuperare, de câteva luni”.
Specialiştii din Târgu-Mureş cred într-o recuperare de 99 la sută
Naphegyi Hunor Istvan, kinoterapeut, explică în ce stare a ajuns Leo Iorga-pacientul la Târgu-Mureş şi care este evoluţia din punct de vedere medical: „Pe domnul Leo Iorga l-am cunoscut anul trecut când am avut posibilitatea să lucrăm o perioadă de aproximativ 10 zile. Când a avenit la noi la clinică se sprijinea în baston. Am reuşit chiar după primele tratamente să scăpăm de baston, chiar dacă mersul nu îi era sigur, a avut curajul să meargă fără baston (…). Acum s-a reîntors să continuăm terapia. Are o hemipareză secundară (o paralizie care afectează jumătatea corpului, picior, mână, trunchi, după cum a explicat kinetoterapeutul) care a urmat unei intervenţii pe creier. Membrul superior este absolut funcţional, dar membrul inferior prezenta un deficit (…) S-a schimbat schema de mers înspre bine, este funcţional, genunchiul s-a stabilizat. Sperăm într-o recuperare de cel puţin 99 la sută, vrem să scăpăm de această paralizie”.
Leo Iorga a urcat pe scenă, în ciuda problemelor de sănătate
„Pe scenă aveam un scaun special. Îl ţin ca decor, uneori mă şi aşez, îl folosesc ca recuzită.Pe zi ce trece pot să stau tot mai mult în picioare, aşa cum cere poziţia mea, a unui solist vocal”.
Dumnezeu îi este alături în tot ce face
Artistul aminteşte des Divinitatea, când vorbeşte despre sine. „Din prima clipă când am aflat vestea respectivă (că este bolnav-n.r.) nu am fost chiar atât de panicat, pentru că i-am mulţumit Lui pentru că am trăit cât alţii în 7 vieţi. Nu am avut nici timp, nici stare să intru în panică, nu am făcut o dramă din povestea asta. Mi-ar fi făcut numai rău. Am avut mare încredere în medici. Parcă m-a dus de mână, la medici. Boala asta nu dă semne (…) Pas cu pas am fost îndrumat şi eu spun că lucrul acesta are o latură divină. După aceea, am început să studiez, am avut un ajutor de nădejede în persoana psihoterapeutului meu, psihoterapeut oncolog, Adina Moraru. În viaţa noastră mai existăm şi noi. Scrie într-unul din îndemnurile lui Isus Hristos „să îţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi”. Şi dacă nu te iubeşti pe tine, nu ştii nici cum să îţi iubeşti nici aproapele. De aceea oamenii frustaţi (…) care au o anumită înverşunare- şi eu am fost un om înverşunat, mânios – îşi fac rău, nu obţin nimic. Toate ştiinţele acestea pământene, se pot împleti şi converg către o singură concluzie: Dumnezeu a lăsat lucrurile aşa cum trebuie să fie, nimic nu este absurd. Creierul a făcut boala, creierul o vindecă (…) Atâta timp cât respiri ai datoria să nu laşi steagul”, a mărturisit artistul. Chiar şi atunci când a fost operat pe creier nu s-a temut pentru viaţa sa.
Oamenii de rând, fanii, prietenii l-au susţinut în clipele grele
„Eu am avut un sprijin fabulos din partea fanilor şi a oamenilor de rând. Colegii mei au făcut un apel, au deschis un cont (pentru acoperirea cheltuielilor intervenţiei- n.r.) şi oamenii au dat şi 10 lei, care cum a putut, sute de oameni. Am avut şi sprijinul lui Gigi Becali. Dacă e să mă gândesc la legătura cu Divinitatea, el a studiat dogmatica şi sfânta tradiţie creştin-ortodoxă, a studiat mult mai mult. Dar percepţia trebuie să o aibă fiecare dintre noi. Cea mai mare formă de energie este Dragostea. În creştin-ortodoxie există această mare şansă de a avea sfinţi. De la Corina Chiriac am primit o carte despre viaţa Sfântului Nectarie, pe care îl iubesc enorm”.
Muzica: De la Compact la PACT
Alături de colegii săi din Trupa PACT, Adrian Ordean, Alexandru Ardelean, Răzvan Gorcinski şi Marian Mihăilescu, artistul îşi continuă cariera muzicală. Muzica pe care ei o cântă este semnată de Adrian Ordean: „Chiar vreau să fie menţionat lucrul acesta. Noi cântăm exclusiv muzică compusă de Adi Ordean, inclusiv Pseudofabulă compusă la Roşu şi Negru. Şi evident cântăm piese noi (…). Primul nostru album PACT „Numărul Unu” este pe piaţă. Al doilea album semnat PACT by Leo Iorga & Adi Ordean este deja imprimat, trebuie aranjat, coafat, „scos moaţele” şi pus pe piaţă. Vom avea şi un videoclip, probabil aşteaptă să îmi crească mie părul!”, spune râzând. Leo Iorga adaugă şi faptul că nu este de acord ca un artist român să cânte în engleză, chiar dacă limba română este dificilă: „Să cânţi cuvântul curcubeu este aproape imposibil! (…). Este greu să faci texte cu mesaj, care să facă să vibreze inimioara”.
Tinerii cunosc şi melodiile mai vechi
„Este interesant că generaţiile de tineri de acum ştiu şi melodiile vechi. Este o surpriză chiar şi pentru mine. La Romanian Music Award am avut bucuria ca noi, trupa PACT, să primim Lifetime Music Award (…) Este o satisfacţie deosebită. Artiştii români nu câştigă mulţi bani, faţă de cei din afară (…). Există marea bucurie atunci când eşti în rezonanţă cu publicul. Publicul devine cel mai important membru al trupei. Eu pot să uit textul, să întind o mână şi lumea cântă. Inclusiv generaţiile tinere. Cu atât mai mult cu cât, nici mie nu îmi vine să cred, este o muzică care are deja 25 de ani. Deşi nu suntem foarte difuzaţi de radiouri, lumea ştie ce cântâm” „Oamenii să alunge răul, să vină la concertele noastre şi să nu lase steagul jos. Să ştie că în momentul în care te faci „ghiocel” e cel mai urât lucru. Să creadă sincer şi cu mare dragoste în Dumnezeu, ca într-o prezenţă interioară. Căci aceasta şi este, o prezenţă firească în noi”, ne-a spus Leo Iorga.
Citeste mai mult: adev.ro/niydpy
COMENTARII
Vrei să te alături discuțiilor noastre ?