Importanţa terapiei de suport pentru pacienţii bolnavi de cancer
Pe lângă tratamentul convenţional pentru cancer, recomandat de medicul oncolog, pacientul are nevoie, pentru a învinge boala, de ajutorul necondiţionat al familiei şi de cunoştinţele vaste ale unui psiholog, care îl poate ajuta să îşi recapete încrederea şi speranţa în mai bine.
În prezent, domeniul psiho-oncologiei este foarte dezvoltat şi continuă să crească atât în Statele Unite, cât şi în Europa.
În România, psiho-oncologia a început treptat să fie înţeleasă şi integrată în echipa multidisciplinară de intervenţie a pacientului oncologic doar de câţiva ani.
Dr. Adina Moraru, psiholog Amethyst Radiotherapy Center, ne oferă câteva informaţii referitoare la importanţa psihoterapiei în cadrul tratamentului oncologic!
CSID: Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care vi le pun pacienţii ?
Dr. Adina Moraru: Dacă o să poată depăşi criza şi cum să o facă, cum pot scăpa de frica de moarte care a pus stăpânire pe gândirea lor la aflarea diagnosticului, cum să se accepte din punctul de vedere al modificărilor fizice, cum se pot ierta pe sine şi pe ceilalţi, cum îşi pot înţelege stările conflictuale pe care le au, cum să lupte cu abandonul de care ar putea avea parte în relaţia cu partenerii de viaţă în urma modificărilor fizice şi a statutului profesional (dacă ar fi concediaţi), cum pot activa starea de detaşare pe care şi-o doresc în faţa provocărilor vieţii.
Mai mult, cum putem lucra împreună la rezolvarea tulburărilor emoţionale anterioare îmbolnăvirii, cum să producă scăderea nivelului de anxietate, cum să ajungă în faza de acceptare a diagnosticului; toate acestea fac ca terapiile medicale să fie mai uşor tolerate de bolnav, mai eficiente şi conduc la creşterea imunităţii organismului.
De asemenea, psihoterapia pe care o practic cu pacienţii mai presupune şi exerciţii pentru „dezlipirea” părţii psihice cu care pacientul s-a obişnuit atât de mult, încât chiar şi când se însănătoşeşte încă păstrează comportamentul omului bolnav.
Necesitatea radioterapiei, explicată din perspectiva unui psihoterapeut
CSID: Cum le explicaţi beneficiile radioterapiei? Cum decurge o sesiune de terapie ?
Dr. Adina Moraru: Prin expunerea punctelor forte ale radioterapiei, dar medicul are cel mai puternic cuvânt în domeniul său de activitate. Este important să înţelegem nivelul de diferenţiere al comportamentelor unui om sănătos de cel devenit recent pacient. Trecerea nu este liniară şi de cele mai multe ori pot apărea în sânul familiilor lor diverse probleme şi atitudini care lezează şi mai mult psihicul pacientului – de la discuţii legate de tratament, complianţa cu durerile fizice şi stările psihice şi emoţionale, până la costuri, nevoi diverse etc.; pacientul, care şi-aşa traversează un drum abrupt, poate să nu aibă parte de înţelegere şi linişte.
Aici intervine rolul psiho-oncologiei atât în terapia individuală, cât şi de grup, care este înzestrată cu numeroase calităţi ce suplinesc în funcţie de caz: lipsa părinţilor, a întregii familii, a neînţelegerii bolii, a nevoii de a comunica cu altcineva aflat în aceeaşi situaţie, a prietenilor, verbalizarea suferinţelor ce conduce la restructurarea personalităţii găsind liniştea de care pacienţii au nevoie pentru a putea învinge boala, descărcarea durerilor şi sentimentele negative ce pot face loc exprimării tăcerilor, lucrurilor nespuse care îi devitalizaseră.
Apoi, fiecare şedinţă de terapie de grup debutează şi se încheie printr-o manieră de a plasa pacientul într-o zonă de confort şi înţelegere totală, având în vedere nevoile şi obiectivele pacienţilor mei atât din ziua respectivă, cât şi ţinând cont de anumite obiective generale stabilite împreună cu ei de la începutul tratamentului, acesta fiind un proces personalizat de grup.
CSID: Cum a evoluat numărul pacienţilor înscrişi la aceste întâlniri ?
Dr. Adina Moraru: Numărul pacienţilor este în continuă creştere, având în vedere conştientizarea la nivel colectiv a nevoii de echilibru. Oamenii sunt din ce în ce mai deschişi să se cunoască pe sine şi mediul înconjurător în mod autentic. De asemenea, accelerarea procesului de vindecare este premisa de la care plecăm în psiho-oncologie, această specializare a mea care presupune o anumită conduită specifică.
Citeşte şi Cum poate fi combătută anxietatea: sfaturi şi explicaţii de la psihologul Emilia Potenteu
Bazându-ne pe acest lucru, în grupurile de suport pe care le organizez se creează un climat optimist, care se transformă prin el însuşi un factor al vindecării (ceea ce numesc a fi emulaţie). Deoarece psiho-oncologia este menită să aline fizic şi emoţional, grupurile noastre de suport au o rată foarte mare de succes în rândul pacienţilor, datorită faptului că oamenii care sunt acolo împărtăşesc aceeaşi experienţă. Deşi primesc opinii şi îndrumări venite din cadrul familial, unii dintre pacienţi manifestă reticenţă faţă de persoane care nu au experimentat aceeaşi situaţie de viaţă ca a lor.
Statutul de pacient presupune o încărcare psihică foarte mare
CSÎD: Care a fost cel mai greu caz?
Dr. Adina Moraru: Cel mai greu caz îl consider pe cel al unui tânăr ce părea optimist în vindecarea lui, iar viaţa a demonstrat că nu a fost în favoarea lui, eu asistându-l la solicitarea familiei şi pe patul de moarte.
CSÎD: Dar cel mai fericit?
Dr. Adina Moraru: Cel mai fericit caz este cel al unui artist ce duce cu mare putere şi rezultate excepţionale lupta cu un diagnostic oncologic dur la prima vedere, cu care am o relaţie de colaborare, depăşind statisticile medicale şi pătrunzând în sfera aşa-ziselor miracole, miracolul constând în activarea şi motivarea resurselor latente pe care orice fiinţă umană le are, însă doar unii oameni manifestă o dorinţă puternică de reactivare a acestora. După cum am amintit mai sus, statutul de pacient presupune o încărcare psihică foarte mare.
Gestionarea acestor conflicte interioare a fost şi este în continuare lupta pe care noi zilnic o câştigăm împreună cu pacienţii noştri, unde rezultatele, ca urmare a tratamentelor psiho-oncologice, au fost: trezirea speranţei, a optimismului, a interesului pentru viaţă, împăcarea cu sine şi cu alţii, (re)găsirea sentimentului de iubire pentru sine, pentru semeni, (re)câştigarea răbdării, pozitivarea imaginii de sine, împăcarea cu frica de moarte, dezvoltarea spiritualităţii, autocunoaşterea şi comunicarea, dezvoltarea unor relaţii mai profunde cu sinele şi semenii, descoperirea şi rezolvarea tulburărilor emoţionale anterioare îmbolnăvirii, scăderea nivelului de anxietate, aducerea pacientului în faza de acceptare a diagnosticului.Toate acestea fac ca terapiile medicale să fie mai uşor tolerate de bolnav, mai eficiente, şi conduc la creşterea imunităţii organismului.
Psihoterapia trebuie apreciată ca fiind complementară terapiei medicamentoase, nu o concurenţă a acesteia
Oricare ar fi diagnosticul, prognosticul sau răspunsul la tratament, cancerul reprezintă întotdeauna, pentru pacient şi familia lui, dar şi pentru terapeuţi, un test existenţial puternic şi, adeseori, şocant. Acest test se referă la toate aspectele de viaţă: raportul cu propriul corp, sensul dat de suferinţă, sensul dat bolii, morţii, precum şi la relaţiile familiale, sociale, profesionale.
„Suportul social reprezintă un element constitutiv al tratamentului pacientului oncologic şi este responsabilitatea fiecărei figuri terapeutice: a medicului de medicină generală, a medicului oncolog, a asistentei, a psihologului sau a psihiatrului, a nutriţionistului, a echipei curante în ansamblul ei”, adaugă specialistul.
Psihoterapia individuală şi de grup contribuie major la trezirea speranţei pacienţilor oncologici prin conştientizarea propriilor resurse şi (re) conectarea la acestea, precum şi întărirea voinţei de a lupta cu adversităţile vieţii. Debutul activităţii psihoterapeutice rezidă în stârnirea dorinţei pacienţilor de a trăi şi în atragerea acestora în actul vindecării, conştientizându-i de necesitatea colaborării.
Sursa: CSID
COMENTARII
Vrei să te alături discuțiilor noastre ?