Cum sa le spun copiilor ca doresc sa divortez?
Autori: Psiholog Clinician Adina MORARU si Psihopedagog Coach NLP Master Anca MORARU
“Stiu ca sotul meu ma inseala, am dovezi certe in acest sens si cu toate acestea, imi este greu sa divortez, ni se confeseaza o mama cu doi copii. El are o firma, este managerul ei si din punct de vedere profesional, este foarte bun.Din pacate, vine seara tarziu acasa, in jurul orei 22, ma neglijeaza, nu petrece timp impreuna cu familia, nu comunica nici cu mine si nici cu copiii. Nici macar in weekend nu-si face timp pentru noi, familia lui si atunci cand il intrebam unde se duce, el spune ca merge la firma, cu toate ca eu stiu ca-si petrece timpul liber cu femei. Nu am curajul sa-i spun ceea ce am aflat si constatat si nici sa divortez deoarece ma tem ca vor suferi copiii atat emotional cat si financiar.
De putina vreme, eu mi-am inchis mica mea afacere si am decis sa fac asa, mai ales, pentru a ma ocupa de copiii nostri, care sunt elevi la I-IV.
Intr-o zi, fiica mea observand ca tatal ei pleaca de langa noi in weekend in timp ce eram cu pretenii si familia la iarba verde, a spus: mama, eu cred ca tata merge la o femeie, iti propun sa punem un detectiv particular sa-l urmareasca. Atunci mi-am dat seama cat de inteligenti si intuitivi sunt copiii si ca nu am dreptul sa-i mint. Aceasta stare de lucruri si-a pus amprenta si asupra copiilor mei, care sunt uneori abatuti, tristi, plang, se relationeza dificil cu colegii. Am multe intrebari la care caut raspunsuri competente: Cum ar trebui sa-mi pregatesc copiii in cazul in care ma decid sa divortez? Cum sa le spun copiilor ca doresc sa divortez? Cand sa le comunic? Cum sa-mi ascund resentimentele fata de sot, in fata copiilor?”
Care vor fi efectele divortului asupra personalitatii copiilor ?
Copiii simt atmosfera incarcata din familie si inainte de a fi pregatiti in mod special de parinti deoarece li se transmit tensiunile nu doar la nivel verbal, ci si nonverbal. Luand parte la anumite evenimente, se simt frustrati de anumite comportamente si chiar abandonati. Le puteti povesti un caz real, asemanator familiei dumneavostra si apoi treptat, le veti strecura ideea de separare de sot explicandu-le ca veti divorta de el nu si de copii. Apoi ii veti face sa inteleaga ca ei nu au nici-o vina in separarea dumneavoastra, chiar daca v-au mai suparat si-i veti asigura ca-i veti iubi amandoi la fel de mult ca si pana acum, neconditionat, dandu-le tot sprijinul in continuare. Le veti explica unde veti locui dumneavostra, unde vor locui copiii si unde va locui sotul. Este de dorit ca dupa divort, copiii sa ramana in aceeasi casa, le confera continuitate. De asemenea, este bine ca ei sa aiba un program pe care sa-l cunoasca, o viata bine organizata.
Comunicati cu sotul, aveti curajul de a discuta deschis despre problemele dumneavostra de cuplu, puneti in discutie si divortul, iar decizia de a comunica copiilor dumneavostra divortul de partener sa fie luata de comun acord si sa fiti prezenti amandoi.
Modalitatea prin care expuneti copiilor aceasta decizie sa se efectueze cu calmitate , evitand a va face reprosuri, invinuiri in prezenta copiilor. Evitati plasarea pe umerii unui singur parinte toata vina divortului si detalii pe care copiii la varsta aceasta poate nici nu le-ar intelege in totalitate. Sa ne amintim ca umerii lor sunt prea fragili pentru a duce poverile adultilor.
Momentul ales de dumneavoastra ca parinti sa fie acela in care ati luat in mod ferm decizia de divort pentru a evita starea de confuzie a copiilor.
Resentimentele fata de partener in fata copiilor trebuie ascunse deoarece pentru copii el este si va ramane parintele lor si in felul lui ii iubeste, chiar daca momentan comunicarea cu ei este deficitara si la randul lor, si copiii isi iubesc tatal si nu le-ar placea daca ati exprima sentimente negative la adresa lui.
Evitati pe cat posibil a induce copiilor sentimente de ura pentru parintele lor.
Divortul poate avea ca efecte diverse reactii ale copiilor deoarece se vor produce schimbari majore in viata dumneavoastra atat din punct de vedere afectiv cat si in ceea ce priveste noul stil de viata. Sentimente ca abandonul, insecuritatea, neputinta, inchiderea in sine, complexe de inferioritate prin raportare la alti copii, supararea, tristetea, furia, absenta increderii in sine, respingerea normelor si valorilor, agresivitatea, revolta, scaderea performantelor scolare, sunt efectele care se pot observa la copiii ai caror parinti au divortat. In asemenea situatii este de dorit sa fie lasati liberi pentru a se exprima sau pentru a pune intrebari si a capata raspunsuri atunci cand vor sa se clarifice. Acomodarea va fi dificila si ea solicita timp.
Copiii trebuie intelesi, ei au nevoie de multa dragoste spre a nu se simti singuri.
Copiii care au trait multa vreme intr-un climat nociv datorita starii conflictuale dintre parinti, spera ca divortul sa fie solutia salvatoare, care le poate oferi posibilitatea de-a avea parte in viitor de un climat familial pozitiv.
Experientele dureroase ale copiilor ce provin dintr-o famile ai caror parinti au divortat nu se pot „sterge cu buretele,” ele persista si pot afecta intreaga lor dezvoltare actuala, cu efect pe termen lung, in viitor, la varsta adulta. De aceea, se impune consultarea unui psiholog pentru a acorda suportul necesar copiilor in vederea mentinerii echilibrului psihic cutremurat de stresul divortului parintilor.
COMENTARII
Vrei să te alături discuțiilor noastre ?